Ecole Au Coeur De L’ile

Comox – British Columbia

The new Ecole Au Coeur de l’Ile was built to serve students from the growing francophone community in and around the Comox Valley. The new 5,200m2 two storey K-12 French school building also accommodates kindergarten and preschool.
Initially, the use of CLT panels was considered and carried through the preliminary design phase. However, uncertainties of product availability lead to a change in the proposed building structure. The building now consists of CMU walls with precast hollow core panels and a heavy timber roof structure. The architect also used the solid wood decking panels within the building to create reading alcoves and teacher offices.
The project is to high sustainability standard equivalent to LEED Gold.

Client: Ecole Au Coeur de l’Ile, School District #93
Architect: McFarland Marceau Architects Ltd.
Budget: $16 million
Completed: September 2011

Awards:
2011 Canadian Wood Council Award – Non-Residential
2012 Woodworks BC Award – Large Institutional
2012 Masonry Design Award of Merit – structural category

← Back to Thumbnail Overview
← Back to Description   /