North Vancouver Civic Centre Revitalization

North Vancouver, British Columbia

This project is the second phase of a master plan to re-develop the Civic Centre complex comprised of the North Vancouver City Hall and Library on Lonsdale Avenue in North Vancouver, BC. Phase I, completed in 2008, involved the construction of a new library building on the North side of the plaza. This second phase included the renovation and seismic upgrading of the original city hall and old library building, and the construction of a grand atrium connecting the two to create a more prominent entrance on the north and south side of the complex.

The seismic upgrading included the use of Fiber Reinforced Polymer wrapping to upgrade the existing concrete moment frames of the original Library and City Hall buildings, significantly reducing the cost of seismic upgrading over the originally proposed addition of concrete shear walls.

The two-storey atrium structure consists of a unique four layer deep, partially hollow cross laminated panels made of large LSL sheets spanning. The hollow panels, which span the wide of the atrium, allow for the concealment of services while providing acoustic performance and an architecturally finished ceiling. The south end of the atrium’s tubular form houses the “Room in the City, a public meeting room which dramatically cantilevers 13 metres over the south entrance. The 9 metre span suspended floor of the public meeting room consists of wood concrete composite construction, the first such application ever implemented in North America.

Architect: mcfarlaneGreen + biggar, Architecture and Design
Budget: $10.0 million
Completed: Summer 2012
← Back to Thumbnail Overview
← Back to Description   /