Squamish Lil’Wat Cultural Centre

Whistler, British Columbia

The Squamish Lil’Wat Cultural Centre Is a three-storey, ±38,000 square foot state-of-the-art multipurpose First Nation cultural centre. Representing coastal as well as interior native interests, the centre’s architecture incorporates modern expressions of the Coast Salish Longhouse as well as the interior “Istken”. Among other features, the facility includes a theatre, museum class exhibit spaces, a shop and a first class restaurant.

The structure consists mainly of a glue-laminated post-and-beam timber roof frame over a two-storey cast-in-place concrete structure. The roof panels were pre-fabricated with the insulation in place to save on erection time. The restaurant (modern “Istken”), carries a green roof, as traditional Istken did.

A traditional Longhouse and Istken located behind the centre are also open to visitors, where they are able to observe native sculptors making totems and other carvings firsthand, and where they can share in native spiritual ceremonies.

Architect: Waugh Architect Ltd.
Budget: $13 million (approx., building only)

Awards:
2009 WoodWorks Award, Western Red Cedar Non-Residential
← Back to Thumbnail Overview
← Back to Description   /